+38 063 95 995 06
Статті

Ідеальне значення діафрагми для об'єктива: як початківцю отримати чіткі зображення

Ви втомилися від розмитих знімків?


Прийшов час навчитися знімати чіткі зображення, знаходячи ідеальне значення діафрагми для вашого об'єктива. Це додасть вам впевненості, заощадить час та допоможе зробити набагато якісніші фотографії.


З цієї статті ви навчитесь:


  • Як знайти правильне значення діафрагми вашого об'єктива для чітких фото
  • Чому краще знімати в режимі пріоритету діафрагми та як його використовувати
  • Як щоразу тестувати камеру для отримання чіткого зображення
  • Наскільки важлива ідеальна діафрагма вашого об'єктива? Занотуйте відмінності


З двох наведених вище зображень годинника чіткішим є те, що праворуч. Придивіться уважно до напису та листя за годинником. Знімок з F/9 є чітким по всій площині, бо це значення діафрагми є ідеальним для мого об'єктива. А от F/3.5 - ні.


Подивіться на свій об'єктив


В якості прикладу ми будемо використовувати зум-об'єктив початкового рівня. Більшість об'єктивів, що йдуть в комплекті з камерою ("кітові"), як правило, знімають найчіткіше при середньому значенні діафрагми. Для визначення середньої позначки діафрагми вам потрібно знати її крайні максимальні налаштування. Вони розташовані на боці чи на краєчку об'єктива та виглядатимуть приблизно так:        1:3.5-5.6.


До прикладу, це мій Canon із 18-55mm зум-об'єктивом:



Це означає, при втягнутому об'єктиві найширшою діафрагма буде F/3.5. А при максимальному збільшенні найширша діафрагма - F/5.6.

Є правило для знаходження середнього найкращого значення діафрагми. Треба відрахувати дві повні позначки (f-stops) діафрагми. Для мого об'єктива найширшим є значення F/3.5. Відрахувавши дві повні позначки від цього числа, ми отримаємо значення приблизно F/7.


Використовуйте цю таблицю для підрахунку позначок діафрагми:



Тут існує деякий простір для маневреності в середині діапазону, тому від F/7 до F/10 дасть вам чітку картинку. Після вирахування середнього діапазону діафрагми вашого об'єктива можна зробити простий тест, щоб отримати виразний знімок. Проте, ви маєте фотографувати в режимі пріоритету діафрагми.


Тримайте все під контролем з режимом пріоритету діафрагми


Зйомка в режимі пріоритету діафрагми дозволяє вибрати потрібні налаштування, що дасть вам більше простору для творчості, аніж автоматичний режим. Отримати таким чином різку виразну картинку набагато простіше, бо вам залишиться лише відрегулювати значення діафрагми, тому що камера сама вибере ISO (якщо налаштовано Auto ISO) та витримку. 


Ви, напевно, чули, що значення діафрагми F/16 та F/22 найкраще підходять для фокусування. Це правильно, але гарний фокус не завжди означає загальну чіткість картинки. Вибір середнього діапазону діафрагми дасть вам різкіше загальне зображення.


А ще до того можна зменшити тремтіння камери за рахунок зйомки зі штатива та використання дистанційного спуску чи таймера. 


Нижче приклад того, про що йшла мова:




У наведеному вище подвійному зображенні знімок з F/9 виразніший, ніж з F/22. Голки хвої та тіні не настільки м'які й розпливчасті, як на фото з F/22 (а ще придивіться до різкості сніжинок).

Перемикаємось з Автоматичного на режим пріоритету діафрагми


Для того, щоб перемкнути режим камери з автоматичного на пріоритет діафрагми, просто покрутіть диск. Ось так це виглядає на Canon (на Nikon та інших брендах камер шукайте А):



Автоматичний режим вмикається зеленим прямокутником; Режимом пріоритету діафрагми є Av (або А на Nikon). Потім, як камера знаходитеметься в режимі пріоритету діафрагми, прокрутіть менший диск (на фото нижче), аби вибрати потрібне значення діафрагми.



При прокрученні ви бачитимете зміну значень діафрагми на екрані. На наступному фото встановлено F/9.5:



Тестуємо об'єктив на найкраще значення діафрагми


Коли камера встановлена на штативі, такий тест займе всього кілька хвилин. Для початку налаштуйте камеру в режим пріоритету діафрагми, тоді скомпонуйте кадр та зробіть знімок при різних значеннях діафрагми. Почніть з найширшого отвору, а потім пройдіться по усіх позначках в сторону звуження, тоді у зворотньому напрямку. Зробіть таким чином хоча б сім чи вісім фотографій.


Після завантаження знімків на комп'ютер збільшіть їх. Так зразу буде видно, які налаштування діафрагми дали найрізкіші зображення.


Нижче - знімок моєї дочки, знятий за використання природного світла. Налаштувавши камеру на підходяще значення діафрагми, я отримала гарну чітку фотографію навіть в даних умовах низького освітленння.




На крупному плані горняток добре видно переваги зйомки з правильним значенням діафрагми. Кожного разу, коли маєте сумніви щодо виразності фото, пробуйте фотографувати при різних позначках діафрагми в середині діапазону - F/7, F/8, F/9 та F/10.


Отож, тепер час перевірити усе викладене тут на практиці. Сподіваюся, ви залишитесь задоволеними отриманим результатом!  



Я люблю знімати в природному освітленні. Тому, коли навчилася добре фотографувати при таких умовах, моєму щастю не було меж! 


Поради для зйомки чітких фотографій: 


  • Знімайте в режимі пріоритету діафрагми
  • Виберіть середину найбільш підходящого діапазону значень діафрагми (зазвичай, від F/7 до F/10)
  • Використовуйте штатив і пульт дистанційного спуску (чи таймер камери), аби зменшити її тремтіння
  • Коли різкість дуже важлива, зробіть серію знімків з F/7 до F/10

Не зупиняйтесь на досягнутому. Продовжуйте пробувати різні налаштування в режимі пріоритету діафрагми. 


Автор Dena Haines