+38 063 95 995 06
Статті

Питання, які варто собі поставити перед покупкою нової камери

Напевно всі люди, які працюють з технікою мають бажання її оновлювати час від часу. Але, здається, фотографи думають про це 24/7 :)


Майже неможливо не думати про це. Бо постійно з’являється щось нове. Але коли варто купувати нове?



Звісно, окрім питання бюджету, необхідно з’ясувати чи справді вам необхідна нова техніка. Точно відповісти на останнє важко. Але спробуємо розглянути декілька запитань, щоб трохи прояснити все.


Ось 4 питаня, які треба собі задати перед оновленням камери.



1. Чи є ваша камера “здоровою”?


Якщо ваша камера не пошкоджена і може вимірювати, фокусувати, робити знімки і записувати їх на карту пам’яті, відображати знімки на екранчик і можливо записувати відео, то ваша камера в багато разів краща за камери, якими користувалось багато професіоналів.



Так, це порівняння є надто спрощеним, але не забувате про значно важливіший момент - лише оновлення техніки не покращить ваші фото.


Kaique Rocha    at Pexels

2. Ви освоїли свою камеру?


Однією з головних проблем частої зміни техніки є те, що ви не встигаєте вивчити кожну. Якщо думати про камеру як про свого партнера, стає зрозумілим, наскільки важливо знати про неї все. І це знання приходить лише з часом та використанням.



Якщо у вас не виходить гарних фото поточною камерою, нова цього не змінить.



Pixabay    at Pexels

3. Чи потрібна вам краща якість зображення?


“Якість зображення” в цьому контексті означає більше мегапікселів. Вони справді вам потрібні? Тут все залежить від кількох факторів. Більшості людей вони не потрібні, оскільки вони лише публікують фото в соцмережах і ніколи не друкуть їх. Якщо плануєте займатись друком у різних розмірах - варто про це подумати.


Якщо ви знаєте як отримати максимум від 16 мегапікселів, цього досить. 42 мегапікселі потрібно, якщо ви точно знаєте, навіщо вам стільки.



Pixabay    at Pexels

4. Ви точно користуватиметесь новими функціями?


Камери оснащені всілякими додатковими функціями, деякі з яких дуже корисні. Якщо нова камера може похвалитися функцією, якої вашій поточній камері не вистачає, потрібно чесно оцінити, чи ця функція справді корисна вам.


Наприклад, Bluetooth є потенційно відмінною функцією в камері. Але я знаю, що не користуватимусь нею ... Я ледве використовую WiFi-функцію на моїй камері.

Проте, стабілізація зображення камері (IBIS) - для мене є дуже важливою. Я все ще використовую кінокамери, а цифрова камера з IBIS дає мені розкіш різноманіття об'єктивів. Мій Sony a7ii є вже досить стареньким. Але A7iii не є достатньо суттєвою заміною.


i love simple beyond    at Pexels

Підсумок


Ось мій невеликий висновок: якщо ви не маєте обґрунтованої причини для оновлення, то вам, ймовірно, не варто поспішати. Правильний наступний крок полягає в тому, щоб всю енергію, яку хочеться витратити на роздуми, вибір і покупку нової техніки, витратити на вдосконалення ваших вмінь.



Це зробить вас кращим фотографом у перспективі. А коли вам справді треба буде оновити техніку, ви точно знатимете це.


Переклад з digital-photography-school