+38 063 95 995 06
Статті

Photoshop для початківців: 5 простих порад

Photoshop вплинув на те, як ми втілюємо наші ідеї. Майже на будь-якому робочому місці знання Photoshop може стати в пригоді. Зараз Photoshop, безумовно, є центром творчості, з яким глибоко пов'язана майже кожна цифрова галузь: від веб-дизайну до анімації; від фотографії до цифрового журналу. Сьогодні, коли йдеться про фотографію, її неможливо уявити без Photoshop.


Звісно, хороші навички Photoshop не можуть зробити посереднє фото ідеальним. Однак вони можуть допомогти вам перетворити найкращі фотографії в шедевр. Вивчення Photoshop - повільний процес, який потребує багато практики, адже це, як не як, цифрове мистецтво.


У цій статті ви дізнаєтесь кілька основних навичкок ретушування у Photoshop. Ці 5 простих порад для початківців стануть чудовим стартом для вивчення обробки фотографій.

 

1. Вивчення клавіатурних скорочень


Гарячі клівіші допоможуть вам значно прискорити процес обробки фотографій. На панелі інструментів є декілька гарячих клавіш для різних інструментів. Ось кілька найпоширеніших комбінацій клавіш:


1.jpg

V = перемістити інструмент

F - переключення між екранами

Пробіл = інструмент "рука"

B - інструмент "пензель"

D - встановлення кольору переднього плану / фону за умовчанням

X - обмін кольорами між фоном та переднім планом

E - інструмент "стирачка"

S - "штамп" або інструмент клонування 

W - інструмент "швидке виділення"

Ctrl + j - дублювання вибраного шару

Це лише кілька популярних комбінацій Photoshop. Коли ви почнете більше використовувати програму, ваші знання про клавіатурні скорочення будуть поступово збільшуватися. Після того, як ви добре вивчете найпопулярніші гарячі клавіші, темп ретушування буде швидшим, ніж раніше.

 

2. Посилення кольору - Насиченість та вібрація


Photoshop-tips-vibrance.png

Колір - це ще один чинник, який можна використати, щоб покращити свої фотографії. Якщо ви новачок у фотографії,  важливо зрозуміти різницю між тим, як впливає на колір насиченість та вібрація. Перейдіть до меню «Image» та оберіть «Adjustments».

Як показано на зображенні праворуч, виберіть параметр Vibrance. Ви отримаєте дві категорії під меню - Vibrance та Saturation. Vibrance збільшує насиченість менш насичених кольорів. Цей варіант дозволяє уникнути жовтих та оранжевих тонів шкіри. В основному Vibrance найкраще працює для портретів.


Photoshop-tips-saturation-color-adjustments.png

З іншого боку, насиченість збільшує інтенсивність всіх кольорів вашого зображення однаково. Це не дуже хороший вибір для портретів або фотографій людей. Для посилення кольору я рекомендую починати з Vibrance, а Saturation використовувати пізніше, якщо кольори все ще не достатньо насичені. 


Якщо порівняти дві фотографії нижче, ви побачите, що Vibrance відповідає лише за збільшення інтенсивності менш насичених кольорів, тоді як Saturation однаково збільшує інтенсивність всіх кольорів.


Photoshop-vibrance-adjustment.jpg

Photoshop-saturtation-adjustment.jpg


3. Додавання віньєтки


Photoshop-vignette.png

Віньєтування -  в основному, техніка для затемнення країв кадру, щоб локалізувати увагу на центрі зображення. Ця процедура працює найкраще, коли головний об'єкт у центрі. Наші очі, як правило, рухаються від темної частини зображення, до світлої.

Існує безліч ручних способів додавання віньєки на ваші фотографії, але я розповім про те, як легко додати віньєтування у ваші зображення через Photoshop. Перейдіть до меню Filters вгорі та виберіть “Lens Correction”, а потім виберіть Custom Tab справа. Третя секція знизу для додавання віньєтки. Посуньте Amount вліво, щоб затемнити краї, а Midpoint - щоб налаштувати розмір кола.


Photoshop-filter-lens-correction-vignette.png

Photoshop-tips-vignetting.png


4. Додавання різкості та деталей


Додавання різкості - це ще одна техніка для початківців у Photoshop. Різкість зробить ваше зображення більш деталізованим. Я пропоную деталізувати більшість ваших зображень з відповідними значеннями. Але переконайтеся, що ви збільшуєте різкість чи деталізуєте зображення з невеликим значенням, якщо ви збираєтеся завантажувати зображення на Facebook, оскільки він стискає зображення та додає деталей, щоб зробити його трохи чіткішим. Таким чином, коли вже різке зображення завантажується в Facebook, воно стає занадто чітким.


Photoshop-high-pass-filter.png

Як і з будь-якою іншою технікою, у Photoshop є багато способів додати деталі. Я покажу вам дуже просту техніку. Як тільки ви зрозумієте, як це працює, ви можете експериментувати з іншими методами.


Крок 1: Дублюйте виділений шар за допомогою комбінації клавіш Ctrl + J (PC) або Cmd + J на MAC

Крок 2. Відкрийте фільтр High Pass: Filter> Other> High Pass на верхньому шарі

Крок 3. Застосуйте відповідне значення (просто, щоб побачити краї зображення) і натисніть Ok

Крок 4. Змініть режим накладання верхнього шару на Overlay

Крок 5. Відрегулюйте непрозорість цього шару на свій смак


Photoshop-tips-layer-blend-mode1.jpg


5. Галерея фільтрів Photoshop


Photoshop-tips-filters.png

Фільтри - це, здебільшого, автоматичні ефекти, які можна застосовати до зображень за допомогою декількох клацань миші. Фільтри можуть допомогти вам досягти якихось спеціальних ефектів чи якогось конкретного вигляду. У Photoshop є різні фільтри, які можна вибрати індивідуально, кожен з них призводить до різного ефекту при застосуванні до різних зображень. Ви також можете застосувати більше одного фільтра і скомпонувати їх. Хоч я і не використовую фільтри, добре їх вивчити, якщо ви лише починаєте роботу з Photoshop. Пізніше, коли ви більше ознайомитесь з основними інструментами і техніками, ви можете спробувати створити подібні ефекти за допомогою ручних параметрів та елементів керування.


Щоб застосувати фільтр, виберіть шар та перейдіть до фільтра Filter > Filter Gallery. Перш ніж застосовувати будь-який фільтр у галереї, обов'язково змініть зображення на 8 біт. Ви можете зробити це, перейшовши до Image > Mode > 8 bits/channel


Photoshop-filter-gallery.png

Я сподіваюся, що ці 5 основних порад Photoshop допоможуть вам ретушувати та покращувати ваші фотографії.


автор Anup Ghimire