+38 063 95 995 06
Статті

Глибина різкості: просто про діафрагму

Фотографію називають живописом світлом.


Це така собі розповідь у моменті. Якщо казати технічною мовою, камера вимірює світло в сцені, а ви лише вказуєте, скільки саме цього світла має бути використано для створення підходящого зображення. Це ваша творчість. 


Аби керувати освітленням на фотографії, використовуються три основні параметри: витримка, ISO та діафрагма. Кожне з цих налаштувань по-різному вимірює світло. Коли всі три правильно збалансовані, експозиція буде правильною. 



Зауважте, що кожен з цих параметрів має унікальні характеристики, які й творять художню якість ваших фото. Лише добре розуміючи їх можна контролювати те, що вам хочеться донести глядачеві.


Витримка сповільнює або пришвидшує знімання. ISO допомагає проконтролювати чутливість камери до світла, яке доступне в кадрі. І, нарешті, діафрагма створює глибину різкості. Тут вже починається справжня творчість, бо ви керуєте тим, що знаходиться у фокусі та поза ним.


Управління діафрагмою дає фотографові можливість визначити, на чому акцентувати увагу глядача, яка історія буде розказана в кадрі. 

 

Як працює діафрагма?

Отже, діафрагма розташована у лінзі, а не в корпусі камери. Чим відкритіший об'єктив, тим більше світла потрапить в кадр. Вибравши певний розмір діафрагми, ви повідомляєте об'єктиву про те, скільки світла має потрапити на світлину й реєструєте це на датчику.

За схожою схемою працює людське око. Зіниці розширюються та звужуються, реагуючи на кількість світла в кадрі. Згадайте похід до темної зали кінотеатру - спочатку не видно нічого, а за кілька секунд очі призвичаюються. Це зіниці розширилися достатньо, аби очі вловили все світло в темній кімнаті.


Так само все працює, коли вийти на вулицю сонячного дня - все здається занадто яскравим. Зіниці  регулюються так, аби в очі потрапляло менше освітлення. Ну от і діафрагма об'єктива працює так само. А зміна налаштувань діафрагми діє подібно до того, як розширюються чи звужуються ваші зіниці.


Розмір отвору діафрагми вимірюється f-зупинками (дробовими "стопами"). 



Не обов'язково запам'ятовувати точні цифри. Важливо бачити діапазон у налаштуваннях.

Порада: чим менше число f-stop (наприклад, f/1.8), тим більше відкрита діафрагма. Це значить, що крізь лінзу проникне більше світла, і навпаки - чим більше число f-стоп (наприклад, f/22), тим менше відкриється діафрагма, і менше світла потрапить в об'єктив.

Думайте про f-stop, як про дроби. Просто замініть F на цифру "1". 1/4 тортика  - це більше, ніж 1/16 тортика.


Примітка: не всі об'єктиви побудовані однаково. Різні лінзи мають різні отвори. Деякі мають ширший діапазон, деякі - вужчий. Стандартна лінза коливається від F/3.5 до F/22. Є спеціальні об'єктиви, наприклад, від F/1.2. 


 Бачити глибину різкості


Ось тут вже справді цікаво - коли отвір об'єктива розширюється чи звужується, він вимірює глибину різкості. Так само працюють і ваші очі!


Щоби це прочитати, ви дивитеся на екран, і, в основному, сфокусовані на словах. Поза екраном комп'ютера видно й інші речі, але вони нечіткі.


Зверніть увагу, що руки на клавіатурі знаходяться на передньому плані, а ще, можливо, на задньому фоні видно полицю. Все це помітно, але немає чіткої картинки. Ви бачите глибину різкості.


На гарній фотографії зафіксований передній та середній плани, і фон. Виставляючи діафрагму, ви контролюєте, яка з цих ділянок є в фокусі. Все залежить від бажаного результату. 

 

Визначення глибини поля


За допомогою фокусу (маленький квадрат посередині у видошукачі) ви зосереджуєтесь на певній частині сцени. Ця точка стає найрізкішою частиною зображення. Є ще ділянки перед та позаду точки, на якій фокусуємся. Саме відстань від переднього відтинку перед точкою, на якій фокусуємось, до заднього, і є глибиною різкості. Отож, лише вам вирішувати, що ж має бути чітким на знімку, вибравши певний отвір діафрагми.



Ось фото мавпочки над обривом. Зелені листочки на передньому плані та скельний храм на фоні є поза фокусом. Все це знаходиться поза глибиною різкості. Але саме так найлегше привернути увагу до основного в кадрі.


Пам'ятайте, що чим нижче число f-stop, тим більший отвір діафрагми і тим більше світла проникає через лінзу. Це означає, що мала частина вашої сцени є у фокусі, тому глибина різкості невелика.


І навпаки - чим більше число f-stop, тим менше відкрита діафрагма і тим менше світла надходить через лінзу. У цьому випадку в фокусі буде вже більша частина сцени, отже, й більша глибина різкості. 


Простіше кажучи, чим більше число f-stop, тим більше предметів буде в фокусі. Чим менше число f-stop, тим менше речей буде в фокусі.


Коли ви фіксуєтесь на певній точці, в цьому місці створюється фокусна площина (focus plane). Все, що на тій же відстані від об'єктива, знаходиться в тій самій фокусній площині, та є у фокусі. (Tack sharp - в різкості)



При невеликій глибині різкості (низьке число отвору діафрагми) фокусна площина дуже тонка. А коли глибина різкості стає більшою (високе число f-stop), фокусна площина стає глибшою.


Нижче однакова сцена, сфотографована з різними налаштуваннями діафрагми. Зверніть увагу, що залежно від глибини різкості ми отримаємо різну кількість предметів у фокусі.



При f/2.2 чіткими є лише сонцезахисні окуляри. При f/5.6 вже й капелюх стане різким. А за використання f/8.0 вже виділятимуться дерева на фоні. Нарешті, при f/22 все на зображенні буде чітким.


Отже, яку історію має розповідати світлина, вирішувати лише вам.

 

Практичні поради


Тепер, коли вам вже зрозумілі основи, пора практикуватися! Ось кілька чудових порад для початку.


Установіть камеру в режим пріоритету діафрагми. Ви зможете повністю контролювати отвір діафрагми, не турбуючись про правильну експозицію. Таким чином, просто зосередьтеся на глибині різкості. Це гарний спосіб добре зрозуміти, що робить об'єктив при зміні налаштувань діафрагми.


Виберіть предмет або сцену, та знімайте її з різних ракурсів. Фокусуйтеся на різних частинах сцени, так можна буде використати всі налаштування діафрагми.

Застосовуйте ці інструкції для зйомок глибини різкості в різних ситуаціях:



При зніманні окремих предметів, як-от портрет дитини, краще використовувати нижчий f-stop - f/1.2 - f/2.8. Бо створення меншої глибини різкості приверне більше уваги до обличчя, а це ж найважливіше у портреті.



При зйомці невеликої групи людей (2-5) виберіть діафрагму f/4 - f/8. З більшою глибиною різкості є ймовірність, що всі з групи будуть у чіткості.



При зніманні широкої, відкритої сцени, наприклад, ландшафту, коли хочеться, щоби весь пейзаж був чітким, виберіть значення вище f/10.


Це лише основні пояснення. Фотографія - це форма мистецтва. Будьте креативними та пам'ятайте про свою фото історію. 


Автор Danielle Werner