+38 063 95 995 06
Статті

Чітка фотографія: 9 способів зняти

Ваші фотографії виходять не дуже різкими, чи зовсім розмитими... Не переживайте, кожен початківець зіштовхується з такою проблемою. Та й фотографи, які вже трохи розуміють свою камеру, також можуть зазнати невдачі через нечіткі фото. Особливо актуально це при зніманні людей. Так може статися навіть, якщо ви робите все правильно. Але не залишайте фотографування, спробуйте дотримуватися дев'яти порад, що допоможуть вам отримати якісні різкі світлини. Трохи попрактикувавшись, ви одразу ж побачите гарні результати. 



1. Налаштування витримки


Якщо витримка на камері встановлена занадто довгою, є ймовірність, що зображення не будуть настільки різкими, як вам хочеться. Переконайтеся, що витримка принаймні дорівнює фокусній відстані об'єктива. А, щоби вже точно не "промахнутися", можете її навіть подвоїти.


Наприклад, при зйомці 35мм об'єктивом встановіть витримку 1/35с (чи подвійне число - 1/70с), або й швидше. Якщо знімаєте 85мм об'єктивом, встановіть витримку до 1/90с (подвійна 1/170с), або вище число.


Витримка 1/1640с.

2. "Зафіксовані" руки


Щоби камера не хиталася, міцно тримайте її, не ворушіть анітрохи. Ідеально буде, якщо ви зніматимете зі штатива. Проте, якщо такої можливості немає, добре тримайте камеру. Бо навіть найменший рух може призвести до втрати фокусу.


Зйомка з рук

3. Точка фокусування 


Зазвичай, виробники камер пропонують кілька варіантів фокусування. Проте, найкраще встановити одну, центральну точку фокусування, та зосереджуватися на людині, яку ви хочете зняти. Всі інші показники можна змінювати, але, як правило, одна центральна точка дасть вам чітку картинку.


Налаштовано центральну точку фокусування

4. Орієнтуйтеся на очі


Якщо ви фотографуєте тільки одну людину, встановіть фокус на її очах. Очі, як правило, найбільше виділяються на гарних портретах, тому переконайтесь, що вони є в центрі уваги. Пам'ятаєте правило золотого перетину? Хай одна з ліній чи перетин йде просто по очах. 



Запам'ятайте: якщо ваша модель позує трохи боком, фокусуйтеся на оці, яке ближче до камери!


5. Позування


При зйомці кількох людей чи групи осіб, їх розташування може дуже впливати на різкість і фокус. Найпростіше буде поставити всіх в одну лінію, тоді легко сфокусуватися. Тримайте всіх в одній площині, на однаковій відстані від об'єктива. Такий підхід дуже полегшить вам завдання, особливо, якщо ви ще не впевнено користуєтесь ручним режимом зйомки та не вмієте вибрати підходящу діафрагму. Іноді фотографованих є дуже багато, вони розташовані в декількох рядах, або хтось знаходиться значно ближче до камери, а інші - далі, може бути важко втримати все в чіткому фокусі.



6. Налаштуйте правильну діафрагму


Чим ширшою буде встановлена діафрагма, тим більша ймовірність того, що деякі частини зображення знаходитимуться поза фокусом. Пам'ятаєте про розташування групи людей для чіткого фото? Якщо ставити людей в лінію на одній площині, можна відкрити діафрагму та не боятися розмитих фото. Окрім того, одну людину легше знімати з широко відкритою діафрагмою.


Знято з діафрагмою f/2.2

7. Акцент на найближчій до вас моделі


Якщо на фото є багато людей, сфокусуйтесь на найближчій до вас особі. Дуже добре буде, якщо ця людина буде знаходитися в центрі групи. Це допоможе переконатися, що всі решта теж у фокусі, а також всі люди позаду неї. Потім налаштуйте діафрагму так, аби всі члени групи були в фокусі.


8. Виберіть свій об'єктив


Не всі лінзи однакові, деякі з них краще підходять для зйомки чітких зображень, ніж інші. І вони необов'язково найдорожчі. Хорошим об'єктивом, який має гарний фокус та не є дуже дорогим для початку буде 50мм F/1.8. Іншими гарними лінзами, які, зазвичай, дають різкі фото та не є дорогими, є 85мм F/1.8 або 50мм F/1.4.


Знято на об'єктив 50 мм f/1.4

9. Почистіть камеру


Якщо ви вже перепробували все описане вище, а знімки все ще нечіткі та розмиті, можливо потрібно почистити своє обладнання. Якщо ви робили це досить давно (чи ніколи не робили), віднесіть фотоапарат і об'єктиви до місцевої спеціалізованої фотокрамниці, хай зроблять це для вас. Дуже ймовірно, що після цього різниця в різкості картинки буде значна. 


Отож, пора практикуватися. Перед кожною фотосесією ретельно плануйте всі кроки, щоби світлини були чіткими. Чуда не станется, ваша камера не стане сама видавати різкі зображення, якщо ви для цього нічого не робитиме. Лише практика дасть вам очікувано прекрасні результати. 


Автор: Emily Supiot