+38 063 95 995 06
Статті

6 основ сторітеллінгу у фотографії

У фотографії сторітеллінг часто називають фото есе чи фотоісторією. Якщо ви переглядали журнали типу National Geographic, ви точно і не раз бачили чудові приклади сторітеллінгу.
Якщо просто, це спосіб фотографа розповісти історію серією фото чи однією фотографією. Щодо серій, зображення подаються там в спеціальному порядку, щоб вплинути на емоції глядача.


Наведені тут 6 основ сторітеллінгу через фото можуть бути дуже корисними, якщо ви новачок в концепції сторітеллінгу у фотографії.

1. Плануйте обережно


Планування є однією з найважливіших частин візуального сторітеллінгу. Ви повинні заздалегідь розпланувати те, як и збираєтесь візуалізувати історію, яка у вашій голові. Процес планування повинен включати вибір теми, проведення дослідження теми та планування ваших знімків - вони повинні бути різноманітними та візуально привабливими. Ви також повинні розглянути можливість використання деяких символів, щоб передати ваше повідомлення більш чітко.


Часто під час зйомки не вдається чітко дотримуватись плану. Попри це, план допоможе уникнути хаосу під час знімального процесу та пришвидшить редагування історії.


Фото: Dmitry Ratushny


2. Один знімок VS Серія знімків


Чи може фотограф краще розповідати історії одним зображенням чи серією зображень? Хоча й нелегко відповісти на це питання, оскільки все залежить від теми розповіді, все одно, важливо пам'ятати, що одне зображення є лише "напівправдою", оскільки не можна сказати все лише однією фотографією. Єдине зображення може бути дуже потужним, але воно все ще є лише частиною більшої картини.

З іншого боку, серія фотографій дозволяє глядачеві самостійно розглянути кожне зображення, а потім об'єднати декілька зображень у згуртовану сюжетну лінію. Перше і останнє зображення в серії є найважливішими, оскільки вони повинні бути достатньо сильними, щоб повністю захопити увагу глядача.

3. Сильні емоції


Неважливо, наскільки геніальними є зображення вашої історії з технічного боку , вони також повинні мати сильний емоційний вплив на глядача.


Не всі зображення обов’язково повинні містити людську фігуру або людську взаємодію, щоб бути емоційно сильними. Фактично, вони можуть містити і щось від ландшафту до абстрактних візуальних ефектів - єдине, що має значення, - це те, що вони можуть викликати сильні емоції у серці глядача.

Як додаток до пробудження сильних емоцій, зображення розповідних сюжетів повинні бути добре накладені на зміст. Це, як правило, найважчий процес у сторітеллінгу, тому що це не дозволяє нам використовувати просто гарні фото. Якраз наповнення фото сенсом має бути головним критерієм при виборі та оформленні зображень для історії.


Фото: Harli Marten


4. Прагнення до різноманіття


Кожен любить різноманітність! Оскільки ви, звісно ж, не хочете, щоб ваші глядачі нудьгували і побачили вас як слабкого оповідача, потрібно задіяти їх уяву, запропонувавши їм різноманітні кади. Просто зосереджуючись на одному з видів фотографії, не буде розказана вся історія - вам потрібно звернути увагу на деталі та стати гнучкими, коли мова йде про ваш стиль зйомки та естетичні уподобання.

Вам потрібно знімати портрети, пейзажі, абстрактні зображення, ширококутні знімки, знімки з акцентом, збільшені деталі тощо, щоб розповісти цілу історію.

Фото: Marc Kleen


5. Бути оригінальним


Оригінальність може здаватися переоціненим поняттям, але це дуже важливо, особливо в розповіді фотографіями. Важко придумати оригінальний сценарій, який дійсно може вразити глядачів. Складно створити щось унікальне з мільярдами зображень, які можна побачити будь-де.

Однак, це чудова практика, прагнути до оригінальності та виділятися з натовпу, коли це можливо.


Фото: Andrey Larin


6. Лінійні структури


Історії повинні мати початок, середину і кінець, і цей принцип діє і для візуальних розповідей. Якщо ви тільки починаєте серію фотографій, ви можете практикувати розповіді, намагаючись сформувати хронологічну наративну структуру. Подібно до фільму, ваш фотозвіт повинен мати початковий знімок, інтерактивні та послідовні кадри та заключний знімок.

У випадку, якщо ви хочете зробити щось більш експериментальне, вам не потрібно дотримуватися цих правил, але ви повинні мати певну мінімальну наративну структуру, щоб керувати вашими глядачами.

Фото: Philipp Berndt

Ідея сторітеллінгу стає ще цікавішою, коли є ілюстрації, і це є причиною, чому всі люблять фото есе.


Ілюстрації якимось чином роблять історії живими і більш пам'ятними, і з цієї причини, безумовно, варто докласти зусилля, щоб навчитися розповідати історії фотографіями.


Переклад з: https://www.lightstalking.com