+38 063 95 995 06
Статті

Хочете спробувати щось нове? Ось 4 креативні фото-техніки


Shutter-Painting-by-Kathy-Linford-10-800x546.jpg

Додавння руху чи розмиття в кадр є чудовим способом зацікавити глядача та скерувати його око. Я фанат розмиття і дуже часто використовую його для посилення візуального інтересу. Мої улюблені техніки — панорамування (panning), “змаз“ (motion blur), малювання затвором (shutter painting) та розмиття зумом (zoom blur). Кожна з цих технік потребує трохи терпіння, практики та технічних навичок, але результати є гарними та унікальними кожного разу. Плюс, ці техніки є ідеальними, щоб урізноманітнити вашу фото-рутину.



1. Панорамування


Панорамування — одна з моїх улюблених технік. Вона дозволяє створити фото, в якому головний об’єкт буде у фокусі, а решта буде розмите горизонтальними лініями. Ця техніка дуже добре працює з стріт фото і швидкорухомими об’єктами.



Для цієї ехніки треба багато практики і стійкої руки, оскільки, треба рухати камеру за об’єктом, який рухається. Найкраще стати з широко поставленими ногами і тримати руки близько до тіла. Повертайте верхню частину тіла вправо чи вліво (зважаючи на те, в який бік вам комфортніше рухатись та в який бік рухається об’єкт). Встановіть фокусну точку на об'єкті та почніть відстежувати об'єкт, коли він рухається перед вами, безперервно знімаючи.



Я вчила панорамування на місцевих каруселях і практикувалась на конях, які рухались по колу (тепер маю пристрасть до атракціонів). Ви можете практикуватись на будь-якому рухомому об’єкті. Нехай ваша дитина поїздить на велосипеді чи скейті, або спробуйте стати на куті вулиць і панорамувати автобуси та автомобілі, що їдуть.



НАЛАШТУВАННЯ КАМЕРИ:

  • Витримка від of 1/10 до 1/30 секуни (Я найчастіше використовую 1/20.)
  • Одна точка фокусу
  • Режим серійної зйомки
  • Режим фокусування AI Servo /AF-C

Panning-by-Kathy-Linford-3.jpg

Panning-by-Kathy-Linford-1.jpg


2. Розмиття руху


Ця техніка майже протилежна панормуванню. Так само використовуючи довгу витримку, ви фокусуєтесь на фіксованому об’єкті і знімаєте рух навпроти вас. Фреймінг є ідеальним доповненням таких фото, оскільки, коли розмивається рух, ви не хочете, щоб він сильно зачіпав головний об’єкт.



Мені подобається використовувати цю техніку для стріт фотографії, але її можна використовувати для зйомки спортивних подій чи на ігрових майданчиках. Так як і з панорамуванням, тримайте руки близько до тіла, а ноги ставте широко. Сфокусуйтесь на об’єкті і починайте знімати, коли почнеться рух.



Фото нижче, на якому чоловік стоїть на платформі в метро є моїм улюбленим фото з використанням цієї техніки. Я сфокусувалась на чоловікові і дочекалась руху. З 30 чи більше зображень, лише в цьому чоловіка добре видно крізь вікно.



НАЛАШТУВАННЯ КАМЕРИ:

  • Витримка 1/30 секунди (можна використати штатив)
  • Одна точка фокусу
  • Режим серійної зйомки
  • Режим Single Shot або мануальне фокусування (бо важливо, щоб камера не змінювала фокусу під час руху)

Stop-Motion-Blur-by-Kathy-Linford-3.jpg

Stop-Motion-Blur-by-Kathy-Linford-2.jpg

Stop-Motion-Blur-by-Kathy-Linford-1.jpg

3. Малювання затвором


Фото, зроблені в техніці малювання затвором є спеціально розмитими, щоб глядач “домалював“ сцену по-своєму. В пейзажах малюнок затвором при заході чи сході сонця створює м'які і мрійливі абстрактні версії сутінків та світанку. Оскільки, я в першу чергу фотограф природи та макро, я дуже люблю використовувати цю техніку.



Щоб малювати затвором, станьте в позицію як для панорамування. Але різниця в тому, що вам не треба буде відстежувати фокусну точку, а замість цього пересувати камеру зі сталою швидкістю, поки затвор буде відкритий, щоб створити повне розмиття. Гарно виходить, якщо повторювати лінії об’єкта. Наприклад, рух для заходу сонця повинен бути горизонтальним, а для дерев вертикальним. Також, можна малювати колами.


Я налаштовую камеру на двосекундну затримку і починаю рухати камерою як тільки натискаю затвор. Довша витримка, як 1/2 секунди, допоможе зняти рух. Якщо ви пробуєте цю техніку в середині дня, коли надворі дуже світло, впевніться, що ваш об’єктив підійде. Або ж, вам доведеться скористатись ND фільтром, щоб затемнити зображення при довгій витримці.



Багато з моїх улюблених фото з малюванням витримкою є пейзажними, але також я зробила кілька цікавих кадрів ескалатора (я рухала камеру вниз і вгору, коли спускалась) і атракціонів, де я рухала камеру колами, коли затвор був відкритий, щоб зняти абстрактну версію оглядового колеса і карнавальні вогники.



НАЛАШТУВАННЯ КАМЕРИ:

  • Витримка від 1/5 до 3 секунд, залежно від часу дня і того, як багато блуру вам потрібно. Менше часу дасть трохи більше деталей в зображенні і довша витримка дасть більш м’який блур.
  • Одна точна фокусу
  • Режим Single Shot
  • 2-секундна затримка (І рух камери опісля натиску затвору.)

Shutter-Painting-by-Kathy-Linford-5.jpg

Shutter-Painting-by-Kathy-Linford-7.jpg


4. Розмиття зумом


Розмиття зумом є дуже веселою технікою, бо створює вихроподібне відчуття зображень. Це найкраще працює в місцях з високим контрастом і багатьма лініями та негативним простором. Це єдина техніка, яка вимагає використання штатива. Я та людина, яка завжди носить в сумці маленький штатив, і мені не соромно витягувати його і класти на столик в кафе.



Щоб створити зум блур, вам потрібний зум-об’єктив. Налаштуйте фокус на об’єкті на найширшому куті і натискайте кнопку спуску затвора. Коли затвор клацнув, зумуйте об’єктив. Використовуйте двосекундну затримку щоб уникнути струсу камери.

Синє фото знизу є одним з моїх улюблених фото з розмиттям зумом. Воно було зроблене в порожньому кафе одного вечора, коли моя донька проходила уроки водіння в сусідніх дверях. Коли сонце почало сідати, я помітила прекрасні кольори і поставила триногу на стіл та знімала навпроти вікна. Без цієї техніки моє фото було б нецікавим, на ньому були б просто столи крісла та вікно.



НАЛАШТУВАННЯ КАМЕРИ:

  • Витримка від 1/8 до 2 секунд, залежно від того, скільки світла у вас є. (Якщо ви знімаєте при яскравому світлі, можливо, знадобиться ND фільтр)
  • Одна точка фокусу
  • Режим Single Shot або 2-секундна затримка

Zoom-Blur-by-Kathy-Linford-1.jpg

Zoom-Blur-by-Kathy-Linford-4.jpg

Zoom-Blur-by-Kathy-Linford-2.jpg

Поради для використання цих технік


Ці креативні техніки потребують практики! Не здавайтесь, якщо не виходить створити магію з першого разу. Будьте готовими до невдалих кадрів, але продовжуйте практикуватись. Ось кілька порад, які будуть корисні для всіх технік, про які я писала вище:



  • Обирайте місця з високим контрастом, різноманіттям світла та кольору і глибина вашого фото зробить його більш візуально цікавим. Наприклад, фото, на якому дитина бігтиме через зелене поле на фоні зелених дерев може бути невиразним. Та якщо між травою та деревами буде темна дорога і будівлі позаду дерев, то ваше фото заграє контрастом, глибиною та рухом.
  • Через те, що ці техніки базовані на використанні витримки , яка створює розмиття, налаштовуйте її в першу чергу. Потім можете налаштувати діафрагму і ISO, щоб досягти потрібної експозиції.
  • При обробці своїх розмитих зображень, я знижую контраст та clarity, щоб ще більше розмити фон, потім пензлем я вибірково додаю фокусу, де вважаю за потрібне.

Автор фото: Kathy Linford

Переклад з: http://www.clickinmoms.com