+38 063 95 995 06
Статті

20 підказок, як красиво зняти захід сонця

Низька експозиція


Фотографуючи захід сонця, ми хочемо передати насиченість кольорів, все його різноманіття і глибину. Занадто світлий кадр не дозволить цього зробити. Поправку експокорекціі або налаштування експозиції, якщо ви знімаєте в ручному режимі, потрібно встановлювати таким чином, щоб знімок був затемненим. Тільки тоді проявиться вся краса потопаючого за горизонтом сонця.



 Передній план


Захід сонця - це дуже красиве явище, але на фотографії не відчувається вся атмосфера та настрій, тому знімок бажано наповнити сенсом. На передньому плані в контровому світлі може перебувати самотнє дерево, будівля або фігура людини. Може бути і цілий житловий масив або місто. Практично, що завгодно. Обриси об'єкта додадуть знімкові точку цікавості. Чорний силует не дозволить розглянути деталі. Завдяки цьому глядач зможе пофантазувати.



Положення лінії горизонту


За правилом третин та правилом золотого перетину знімок ділиться на три горизонтальні частини, і лінії поділу цих частин є місцем, де варто розташовувати горизонт. Таким чином, якщо горизонт на верхній лінії, то ми побачимо більше деталізації на ділянці землі, а якщо на нижній - то небо стане об'єктом огляду.



Не заходом єдиним


Якщо ви захоплено знімаєте захід сонця, озирніться довкола. Пейзаж за вашою спиною в променях сонця, що заходить, може виявитися набагато цікавішим самого заходу.



Режим пріоритету діафрагми з компенсацією експозиції


Даний режим найзручніше використовувати, коли сонце ще видніється на небі. Як тільки воно вислизне з поля нашого зору, краще перейти на ручне управління. Це дозволить добитися кращого результату в умовах поганого освітлення.



 Поспіх - це погано


Мало хто знає, що після того, як сонце остаточно зайшло за горизонт, через 25 хвилин воно знову нагадує про себе яскравим забарвленням на небі. Ця мить може виглядати ще більш барвисто, ніж сам процес заходу.



 Силуети


Важливо фотографувати силуети, які легко впізнати. Такий силует додає знімку осмисленість і сюжет.



Робота з балансом білого


Якщо захід виглядає тьмяно, в налаштуваннях балансу білого можна вибрати режим «Тінь» і кольори стануть насиченими і золотистими.



Техніка HDR


При фотографуванні заходу сонця HDR дозволяє досягти приголомшливих результатів з деталізацією переднього плану і збереженням чарівного забарвлення неба.



Хмари, як елемент сюжету


Хмари самі по собі бувають дуже красивими, але вони пливуть небом і крізь них пробиваються промені сонця, що заходить, фотографія стає неймовірною.



Зйомка з закритою діафрагмою


Отвір діафрагми зі значенням близьким до f/22 створить на фотографії красивий малюнок променів світла.



Фотографуємо без фільтрів


Будь-який фільтр зробить колір більш тьмяним. Ультрафіолетовий фільтр також краще зняти. Та й поляризаційний фільтр не зробить кольори більш насиченими.



Погляд ваш і камери


Вам потрібно бачити так само, як буде бачити камера. Зніміть окуляри і не використовуйте їх, щоб чітко бачити кольорову гаму й найдрібніші деталі сюжету.



Неофіційне правило фокусування


Фокусування на хмарах - це цікаво, але все ж в пейзажній фотографії прийнято наводити фокус на зону, яка знаходиться в межах нижньої третини кадру.



RAW - запорука якості


Захід має багато ніжних тонів. JPEG може просто вирізати їх під час стиснення. Не потрібно ризикувати. Витискайте з камери все, на що вона здатна.



Відображення


Зйомка біля водойм дозволить зняти відображення заходу сонця в воді. Від цього ваша світлина лише виграє. 



Захід, портрет, спалах


Портрет на фоні заходу сонця є дуже ефектним. Для створення такої фотографії обов'язково знадобиться спалах, інакше  камера не зможе налаштувати експозицію по передньому та задньому плану одночасно.



Експериментуйте з об'єктивами


Телеоб'єктив дозволить отримати великий передній план і звузить задній. Ширококутний - спотворить перспективу. Все це творчі моменти, які здатні докорінно змінити фото. 



Птахи в поміч


Птахи в небі здатні створити настільки чарівну атмосферу, що фото стане вашим улюбленим в колекції чи портфоліо.



Умови освітлення


Коли небесне світило ще не зайшло за горизонт, знімок на дисплеї фотокамери може виглядати дещо темнішим, ніж є насправді. А коли сонце зайде повністю, на екрані фотокамери знімки виглядатимуть яскравіше, ніж насправді. Це варто враховувати.