+38 063 95 995 06
Статті

15 порад для фуд-фотографії

Фуд-фотографія, у порівнянні з іншими жанрами, близька до категорії “зроби сам”. Тут важливу роль відіграє композиція та світло. Фуд-зйомка - це завжди виробничий процес. Адже, незалежно від того, фотографуєте ви їжу для провідних видань, або ж для домашньої книги рецептів, процес створення  фуд-фото залишається аналогічним.



Порада 1.  Одне джерело світла


Для фуд-фото діє принцип: чим менше світла, тим краще. Саме тому слід обирати лише одне джерело світла. Однак, не варто одразу бігти в магазин фототехніки і купувати великий софтбокс. Зверніть увагу на вікна у своєму будинку. У дев'яти з десяти випадків світло з вікна - це саме те, що вам потрібно.


Воно створює гарне розсіяне освітлення. Підсвічуючи об'єкт ззаду чи збоку, ви візуально створюєте об'єм і підкреслюєте текстуру продуктів. Особливість фуд-фотографії - максимально природне освітлення. Переглядаючи фотографію, ми не повинні помічати світло. Це одна з причин чому варто використовувати природне денне світло. Також використання природного освітлення створює тіні. Якщо вам здається, що тіні занадто глибокі, рекомендуємо користуватися відбивачем.





Порада 2.  Якщо погода не сприяє вашій зйомці


Іноді погода застає нас зненацька і з цим нічого не поробиш. А деколи доводиться знімати в темний час доби. І, незважаючи на те, що денне освітлення якнайкраще підходить для фуд-фотографії, при необхідності ви можете відтворити його в студії. Незалежно від того, чи працюєте ви зі студійним освітленням або зі спалахом, переконайтеся в тому, що ви використовуєте софтбокс або інший прилад досить великого розміру. Він повинен забезпечувати хороше розсіювання. Приклад студії вдома: прямо перед відчиненими дверима потрібно поставити стіл. Відчинені двері - це велике джерело природного розсіяного світла. На протилежній частині столу потрібно встановити світловідбивач за допомогою фіксатора. Все інше зробить камера. У хмарні дні можна додати до базової установки 24-дюймовий софтбокс зі спалахом з потужністю 1/4 (плюс мінус).



Порада 3.  Змінюйте кут зйомки


Найцікавіші ракурси можуть бути не тільки в портретній фотографії, це доречно і для фуд-фотографії. Важливо усвідомлювати, що задумана вами концепція не завжди може у кінцевому результаті вийти хорошою. Це одна з причин, чому варто знімати з різних ракурсів. Спочатку зробіть знімок, який ви малювали в уяві, а потім, змінюючи композицію, створюйте додаткові знімки. Важливо мати вибір, особливо, якщо ви знімаєте для клієнта. Пам'ятайте, що для однієї фотографії буде прийнятним один ракурс, а інший кадр може краще виглядати з іншого ракурсу. Для прикладу, фотографувати ряди капкейків краще під невеликим кутом, щоб створити відчуття того, що лінії тягнуться через весь кадр. А знімати інгредієнти для страви краще зверху. 





На двох знімках нижче продемонстровані два різних ракурси, з яких фотографувалися спеції. Ви можете сказати, яка фотографія вийшла краще? Якщо фотограф не може відповісти на це питання, то клієнт точно зможе.




Порада 4.  Не забувайте про час і готуйте додаткову страву


На зйомку їжі у вас в запасі є дуже обмежена кількість часу. Страви, які подаються в гарячому вигляді, будуть виглядати значно краще, якщо їх тільки-но вийняли з духовки. Але це не означає, що перша поява страви перед об'єктивом неодмінно завершиться миттєвим успішним кадром. Завжди готуйте і додаткову страву. В першу чергу, щоб підготуватись до миттєвої зйомки, правильно вибрати композицію та ракурс, переконатись в тому, що ви правильно встановили налаштування камери. Такі страви професійні фотографи називають "бутафорними". Коли все готово для зйомки, виносять "страву-героя", яка вже ідеально скомпонована і прикрашена. Пробні зйомки допомагають зняти напругу до моменту, коли на сцену виходить вже головна модель.




Порада 5.  Глибина різкості


Більшість фотографів полюбляють знімати при природному освітленні на максимально відкритих діафрагмах. Отвір діафрагми f / 2.8 або f / 1.8, звичайно, створить м'який, туманний фон, але в багатьох ситуаціях при зйомці їжі правильніше зберігати в зоні фокусу більше деталей. Пам'ятаєте про фото капкейків? У цьому випадку мала глибина різкості прийнятна, оскільки ми знаємо, що предметом зйомки є саме капкейки. Але, що, якщо на задньому фоні були б деталі, які ми не змогли б упізнати, якщо вони не в зоні різкості? Погодьтеся, в таких випадках мала глибина різкості не найкращий вибір. Також не забувайте, що глибина різкості поширюється не тільки від переднього плану до заднього, але й з боку в бік.




Порада 6.  Якщо ви фотографуєте морозиво


Зйомка морозива є найважчим завданням для більшості фуд-фотографів. Морозиво швидко розтає, як тільки ми кладемо його на тарілку. Як же тоді нам сфотографувати морозиво? Потрібно викласти морозиво на сухий лід (візьміть морозива трохи більше, ніж вам необхідно). Використовуючи соломинку, акуратно заберіть частинки сухого льоду з боків. І можна розпочинати зйомку!




Порада 7.  Не забувайте, що страва - це суміш всіх необхідних інгредієнтів!


Смачна страва не завжди виглядає красиво. Деякі делікатеси на фотографіях виглядають несмачно. Але є вихід із ситуації - фотографувати інгредієнти. Можна робити макро-знімки, як у випадку з кавовими зернами. На цій фотографії чітко видно текстуру зерен, виникає відчуття, що ми можемо відчути їх тактильно. Звичайно, помацати їх руками неможливо, але ми можемо це уявити. Інший вихід - зняти процес створення страви. Сфотографуйте як переливається рідина або руки, що перемішують всі інгредієнти. Це відверне увагу від візуальної непривабливості страви або її інгредієнтів.





Ще одна примхлива модель - соус. Соуси ніколи не ллються так, як вам того хотілося б. Тому краще фотографувати їх у стані спокою.






Порада 8.  Добре подумайте над місцем зйомки


В першу чергу запитайте себе: яка мета вашої зйомки? Ви хочете показати весь смак їжі на фотографії? Якщо в студії, де ви зазвичай знімаєте, немає кухні, то знайдіть місце для зйомки, де є кухня. Справа не тільки в тому, що наявність кухні послужить гарантом того, що страви будуть виглядати максимально свіжими, але й сама атмосфера, яку створює простір, відіграє важливу роль.




Порада 9.  Усе має бути на своїх місцях


Ви бачили, як фуд-стилісти викладають на тарілки їжу? Вони користуються спеціальними щипцями! Адже навіть невелика крихта, яка лежить не на своєму місці, може відвернути увагу глядача. Так, від краплі соусу або крихти можна запросто позбутися пізніше за допомогою Photoshop, але спробуйте робити все максимально наближено до ідеалу ще під час зйомки. Тоді вам буде легше обробляти фото, і можливо, це відобразиться на вашому своєрідному стилі - якісно, красиво і смачно фотографувати їжу.




Порада 10.  Однак не забувайте про креатив


Навіть печиво з крихтами може  виглядати дуже естетично. Не всі страви треба  зберігати в їх першочерговому вигляді. Ламайте печиво, розрізайте гарячі стейки. Таким чином ви зможете показати глядачеві, що ви вже встигли насолодитися цією їжею. Безлад може виглядати не менш ефектно, ніж ідеальна чистота і порядок.




Порада 11.  Не забувайте про декорації


Фуд-стиліст може допомогти вам у вашій роботі. Їжа залишається незмінною, але фон може або вигідно її підкреслити, або навпаки. Не бійтесь експериментувати з декором: змінюйте скатертини, посуд… Ніколи не звертали увагу на те, скільки різних фонів мають фуд-фотографи? Так, фон, на який ви будете ставити тарілку з їжею, теж можна зробити самому. Можна використовувати керамічні плитки для підлогового покриття і старі дошки - будь-що, що є у вас вдома. Намагайтеся використовувати кольори й текстуру, що підкреслюють їжу. Але, інколи, все, що вам потрібно - просто поставити тарілку на стіл і сфотографувати.




Порада 12.  Не забувайте про мету вашої зйомки!


Ви фотографуєте для книги рецептів, журналу або упаковки продукту? Чітке розуміння сфери і та цільової аудиторії відіграє велику роль в тому, як саме ви збудуєте композицію, та якого стилю будете дотримуватися. Ви можете створити найкраще в світі фото, але якщо воно не відповідає вашому завданню, то цілком може бути, що вам доведеться знімати заново. Тому так, знімайте з різних ракурсів!




Порада 13.  Дотримуйтесь правила "чим менше - тим краще"!


Не забувайте про це правило, викладаючи їжу на тарілку. Гора їжі, схожа на обід голодного підлітка, не приверне більше уваги. Не забувайте і про другий план. Тому залишайте на тарілці порожній простір, це також допоможе створити контраст між стравою та фоном. Також не використовуйте занадто багато різних елементів.




Порада 14.  Фотографуйте процес приготування страви


Деякі фотографи та стилісти стверджують, що стадія, коли страва завершена і готова до подачі, є найкрасивішою, і бекстейдж фотографувати не варто. Але є й прихильники інших точок зору. Однак, якщо у фотографа є час на зйомку так званих “бутафорних страв” (додаткових страв), то можна зняти і процес створення цього шедевру.




Порада 15.  Докладайте максимум зусиль


Зйомка їжі, як і зйомка в будь якому іншому жанрі, має на увазі віддачу. Якщо ви не докладете максимум зусиль, то результати можуть вас розчарувати. Звертаючи увагу на світло, фон, ракурс, композицію, налаштування камери і "гардероб", ви можете отримати не тільки чудові портрети, але й дуже апетитні фуд-фотографії.









Переклад з http://photo-monster.ru/lessons/read/15-sovetov-po-fud-fotografii.html