+38 063 95 995 06
Статті

Лайфстайл фотосесії новонароджених: 10 порад


lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-18-800x534.jpg

Існує так багато хвилювань щодо лайфстайл фотосесій новонароджених, особливо, якщо це має відбуватись вдома у клієнтів! Чи буде достатньо світла? Як виглядатиме їх дім? Що одягнуть клієнти? Що, якщо немовля весь час плакатиме? Я не могла заснути через всі ці питання, навіть, попри те, що сама маю немовля та старшу дитину. Бо є дуже багато причин, чому все може піти не за планом.



Та з часом і досвідом я прийшла до того, що маю зараз, і вже не хвилююсь через зйомки новонароджених. Звісно, завжди будуть неочікувані перешкоди і не ідеальні умови. Але я навчилась керувати своїми зйомками та користуватись системою, за якою працюю.

Коли я приходжу в новий дім, я можу отримати вдалі кадри, не зважаючи на ситуації. Ось 10 порад для вдалих лайфстайл зйомок новонароджених.


1. Підготуйте клієнтів перед фотосесією.


Є багато речей, які ви не можете контролювати, якщо йдеться про сімейні зйомки. Але ви можете робити певні речі, щоб спрямовувати все в краще русло. Тут підготовка клієнтів є ключовою. В мене вона починається з розділу FAQ (часто поставлені, поширені питання) на моєму сайті і продовжується моїм вітальним повідомленням, яке я посилаю клієнтам на запит.


У повідомленні я пояснюю процес роботи та пишу ціни. Також я пояснюю свій стиль (природний та щирий) і показую приклади своєї роботи, щоб зрозуміти чи ми однаково бачимо результат.



Коли клієнт ознайомився з всією інформацією та сплатив аванс, я відправляю анкету та інструкцію щодо стилю та розкладу. Це забезпечує гарний вигляд моїх клієнтів. Інструкція стилю включає поради вдалого поєднання одягу, кольорів і кілька сторінок з прикладами. Відколи я це запровадила, 9 з 10 моїх клієнтів виглядають чудово!



Наостанок, я зідзвонююсь з клієнтами за кілька тижнів до фотосесії, щоб переконатись, що вони не передумали та налаштовані добре, також це допомагає краще налагодити контакт.



lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-07.jpg


2. Підготуйте техніку за день до зйомки.


Ваша техніка ніколи не повинна перешкоджати вам робити чудові кадри. Підготовка за день до зйомки уберігає мене від поспіху і паніки в день зйомки. Я беру чисті карти пам’яті, запевнююсь, що мої батареї заряджені, протираю об’єктиви і пакую це все в сумку. Я добре знаю свою техніку, тому технічні аспекти не перешкоджають творити мистецтво і не затримують мене.


lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-20.jpg

lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-19.jpg

lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-12.jpg


3. Плануйте.


Перед кожною сесією я відкриваю анкету моїх клієнтів і читаю її ще раз. Я перевіряю чи запам’ятала імена всіх членів сім’ї і визначаю базовий план того, як я б хотіла провести цю фотосесію.



Перше, на що я звертаю увагу - чи є в сім’ї інші діти. Якщо так, я завжди планую спочатку пофотографувати всю сім’ю разом. Потім я роблю фото старших дітей з немовлям.

Якщо в сім’ї лише пара і немовля, мій план залежить від того, чи спить дитина, коли я прибуваю, чи ні. Якщо дитина спить, я починаю з індивідуальних фото немовляти і потім переходжу на фото батьків з немовлям. Якщо ж дитина на момент мого прибуття не спить, я роблю все в зворотньому порядку.


Я завжди занотовую, які фото хотіла б зробити і опитую сім’ю про спеціальні побажання (наприклад, яка кімната їм більше подобається, чи хочуть вони фото з домашнім улюбленцем тощо).


lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-21.jpg


4. Задайте тон.


Як тільки мої клієнти відкривають двері, я намагаюсь бути максимально спокійною та впевненою. Я в їх будинку, з їх новонародженою дитиною, тому я хочу, щоб вони почувались легко та довіряли мені. Я представляюсь і вітаюсь з старшими дітьми. Я питаю, як почувається мати та немовля і роблю їй комплімент.



Потім я задаю тон, кажучи щось як, “Перед тим, як ми почнемо, я хочу трохи розказати, як проходять мої зйомки…”. Я нагадую, що мій стиль дуже природний і справжній, і що чим більше вони будуть взаємодіяти один з одним, тим кращими вийдуть фото. Я також наголошую їм, що ми керуватимемось станом немовляти і можемо перериватись на годування чи переодягання дитини. Потім я прошу показати мені дім, щоб я оцінила світло. Я обираю три чи чотири найкращі точки і розповідаю план зйомки. І ми починаємо. Створіть теплу, дружню та впевнену атмосферу, адже це вплине на результат.


lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-04.jpg

lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-05.jpg


5. Найважливіші знімки спочатку, потім креатив.


Мої клієнти завжди хочуть красиві знімки всієї сім’ї, яка дивиться на немовля. Часто це те, заради чого вони мене наймають і найчастіше згадують це в опитувальнику. Це фото, зазвичай, є одним з перших, які я знімаю, особливо, якщо є інші діти. Опісля я завжди фотографую дітей разом (на ліжку, обійми, поцілунки, залежно від віку).



Коли я отримала ключові фото, я можу трохи розслабитись і покреативити. Я залишаю мати і немовля на кінець, оскільки, вони точно не втечуть від мене.


lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-16.jpg

lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-14.jpg

lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-11.jpg


6. Будьте впевнені.


Коли я лише почала робити домашні зйомки немовлят, я робила помилку, запитуючи клієнтів, чого вони хотіли б під час зйомки. Я питала такі речі як, “хочете таке ж фото з посмішкою?”, “хочете фото в дитячій кімнаті?”. І у відповідь я завжди зустрічала ніякові погляди. Я швидко зрозуміла , що виглядаю невпевнено та непрофесійно. Клієнти не фотографи, вони не знають, що виглядатиме краще, тому вони наймають нас! Тому вчіться думати швидко, бути впевненими та прямими.



Підказка:

Коли фотографуєте сім’ю в різних позах, не забувайте, що жінка недавно народила дитину. Впевніться, що їй комфортно і не просіть робити щось, що може бути незручним (наприклад, потримати старшу дитину на колінах тощо).


lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-22.jpg


7. Пливіть за течією.


Я хочу повторити, наскільки важливо йти за потоком під час зйомок новонароджених. Ваші клієнти зовсім недавно отримали досвід, який змінює життя; матір відновлюється, обидвоє батьків втомлені, в стресі та наповнені емоціями. Якщо немовля плаче і фото з сплячим немовлям не вийде, нехай мати потримає дитину і зробіть кілька портретів крупним планом. Якщо старші діти вередують, дозвольте їм піти погратись і спробуйте включити в зйомки через деякий час. Ви мусите продумати всі ситуації та змінювати хід зйомки залежно від обставин.



lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-08.jpg


8. Залишайтесь спокійними.


Зрідка ви матимете ідеальні зйомки - гарний будинок, чудово одягнена сім’я, спокійне немовля. Але більшість часу все не буде ідеальним. Особливо, якщо пара стала батьками вперше, бо може бути досить напружено, якщо немовля плаче. Старайтесь проявляти емпатію, але й зберігайте спокій.


Якщо немовля плаче чи старші діти кричать, я продовжую посміхатись і запевняю батьків, що все це абсолютно нормально. Я запитую чи потрібна перерва, і часто мати робить її для годування дитини чи переодягання. Використайте цей час, щоб трохи перепочити.



lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-02.jpg

lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-17.jpg


9. Перегляньте список бажаних кадрів перед тим, як піти.


Коли я тільки починала, я тримала список бажаних кадрів в кишені. Я переглядала його перед тим, як йшла до клієнтів, потім знову під час перерви. Якщо було щось, що я пропустила, я обов’язково це дознімала. Зараз я фотографую більш інтуїтивно, базуючись на особистостях та домівках, але я вважаю, що початківцям дуже важливо створювати та переглядати такі нотатки.




lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-09.jpg

lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-10.jpg


10. Закінчуйте на позитивній ноті.


Я завжди повідомляю, коли зйомка підходить до завершення, тому ніхто не здивований, коли вона закінчується. Я кажу клієнтам, що зйомка пройшла добре і що знімки будуть гарними. Потім я розповідаю про час, який потрібний на редагування фото і про те, яким чином вони отримають фото. Перед тим як піти, я дякую їм за те, що найняли мене і ще раз вітаю з народженням дитини.



Я завжди працюю так, щоб віддати готові фото вчасно і щоб клієнти були задоволені. Мій останній крок - відправити листа з подякою та форму для відгуків.



lifestyle-newborn-photography-session-laura-barr-06.jpg

Від своїх клієнтів я часто чую, що вони були здивовані, як легко і плавно минає зйомка. Я думаю, справа в тому, що наші клієнти мають багато турбот і хвилювань щодо фотосесій у них вдома, пам’ятайте це. Та я вірю, що завдяки злагодженій системі, чіткій комунікації та впевненості ви отримаєте роботи, які будуть вартісними. А результатом будуть задоволені клієнти.


Автор: Laura Barr