+38 063 95 995 06
Статті

Вступ до вуличної фотографії

Ця стаття допоможе вам, якщо ви хочете спробувати себе у вуличній фотографії. Ми розглянемо техніку, її налаштування і як фотографувати людей в публічних місцях.

Кожне зображення вулиці чи те, яке розказує історію локації може бути визначене як вуличне фото. Це може бути і велике місто, і маленьке село.


Getting Started in Street Photography


Техніка


Як вуличний фотограф, ви маєте залишатись непоміченим. Так у вас більше шансів закарбувати унікальні та справжні моменти. Це означає, що ваша техніка має бути легкою та малогабаритною.


Камера


Зараз набувають популярності бездзеркальні камери. І це є хорошим вибором для стріт фото.



Немає нічого поганого в тому, щоб використовувати дзеркалку, якщо вам так хочеться чи якщо ви вже маєте таку камеру. Проте, бездзеркальні камери є легшими та меншими. Ваші вуличні фотопрогулянки принесуть вам набагато більше задоволення, якщо ви не повернетесь додому з болем в руці від важкої камери.


Іншою перевагою бездзеркальної камери є те, що електронний видошукач добре показує експозицію ще до того, як ви натиснете затвор.


Якщо ж у вас нема камери, але ви хочете спробувати себе у вуличному фото, сміливо використовуйте камеру свого телефона.



Shot and edited on iPhone

Об’єктиви


Якщо ви початківець, вам більше захочеться використовувати зум-об’єктив, аніж фікс. Кітовий об’єктив 18-55мм може бути непоганим початком. Але я рекомендую перейти на фіксований об’єктив, коли у вас буде трохи більше досвіду.



Причиною цього є те, що фікс-об’єктиви переважно є чіткішими. Також, зйомка з однієї фокусної відстані допоможе дотримуватись одного стилю.



Якщо ви готові купити фікс, перегляньте свої вуличні фото і проаналізуйте, яку фокусну відстань ви використовували найчастіше. Це допоможе вам обрати найкращий варіант для себе.


Налаштування


При зйомці вуличних фото, ваша камера повинна бути готовою до зйомки в будь-яку секунду. Це означає, що вам потрібно максимально вдало підібрати налаштування.

Якщо ви не знаєте мануального режиму, починайте з авто. Це дозволить сконцентруватись на оточенні та композиції. А опісля можна перейти до режиму пріоритету діафрагми.

Ось кілька порад, якщо ви вже почали використовувати мануальний режим.


Діафрагма


У стріт фото в кадрі багато об’єктів. Тому я рекомендую зйомку з діафрагмою між f/5.6-11.


Good-depth-of-field.jpg

Витримка


Як і для будь-якої зйомки з ручним режимом, хорошим правилом є використання мінімальної витримки затвора, яка дорівнює або перевищує на один показник фокусну відстань. Наприклад, якщо ви знімаєте на 50 мм, витримка затвора повинна бути не менше 1/50 секунди.



Якщо на ваших фото є люди, у вас два варіанти.


Перший - використовуйте достатньо коротку витримку, щоб заморозити їх рух. Будь-яка коротша за 1/100 добре впорається з цим. Швидша витримка знадобиться, якщо в кадрі будуть бігуни чи велосипедисти і її довжина залежить від того, наскільки швидко вони рухаються.



Freeze motion

Другий - якщо ви хочете покреативити і розмити рух, щоб створити відчуття динаміки, ви можете скористатись трохи довшою витримкою. Але впевніться, що вона достатньо швидка, щоб об’єкти були чіткими.



Sense of movement

ISO


Налаштуйте максимально низьке ISO, балансуючи з параметрами витимки та діафрагми. Так ваші фото не будуть надто зернистими (шумними).



Фокус


Якщо у вашого об'єктива є кільце фокусування, яке зупиняється на нескінченності, використовуйте його та перемістіть камеру в ручний фокус. Якщо ні, вам знадобиться параметр автофокусування, який дає змогу відстежувати ваш об'єкт, оскільки він, імовірно, буде рухатися, якщо це людина.



Focus tracking


Композиція


Гарна композиція - це один з найважливіших елементів будь-якої фотографії, але намагайтеся не занадто зависнути на ній.



Я погоджуюсь з думкою, що краще підлаштувати кадр одразу при зйомці, але це не завжди практично. Краще отримати кадр і потім кропнути, ніж не отримати кадр взагалі.

Коли оглядаєте місцевість, не забудьте глянути вгору чи вниз. Ніколи не знаєте, які можливості можете прогавити.



Looking up

Looking down


Вливання в довкілля


Для вуличної фотографії надвичайно важливим є злиття з довкіллям.



Навколишнє середовище


Якщо для зйомки ви підете до туристичних місць, ви виглядатимете як ще один турист. Це означає, що фотографуючи ви просто будете ще однією людиною з камерою. Це буде чудовим білим шумом для всіх навколо, тому це гарне місце, щоб почати розвивати впевненість.



Tourists

Положення камери


Тримаючи камеру збоку чи перед вашим тулубом, все може виглядати так, що ви і не фотографуєте зовсім. Це може бути особливо корисним, якщо ваша камера має нахильний екран.


Для цієї техніки (називається зйомка від стегна), варто використовувати ширококутний об'єктив, щоб максимально збільшити ваші шанси на хороший знімок. Кадр нижче я зробив тримаючи камеру збоку себе.


camera by my side

Одяг


Одягаючи яскраве вбрання, ви будете більш помітними, тому одягайте темний або нейтральний одяг.


I liked this pop of red in the shirt against the subdued tones of the building



Підсумок


Вулична фотографія - весело. Намагайтесь не надто зациклюватись на налаштуваннях, насолоджуйтесь процесом. Практикуйтесь і пробуйте нове!


Автор: Owen Vachell