+38 063 95 995 06
Статті

8 порад для отримання чітких фото

Чистих і чітких зображень іноді важко досягти, погодьтесь . Якщо Ви не знаєте ідеальні налаштування свого фотоапарата і об'єктива, ви повинні йти шляхом проб і помилок для досягнення результатів, до яких прагнете. Отримання більш чітких знімків перетворюється в гру, де ви можете програти, але ми тут, щоб допомогти.


Тож, які фактори роблять зображення розмитим і не в фокусі? Це такі речі, як шум, рух, тремтіння камери, погане фокусування і висока світлочутливість. Є багато речей (насправді практично кожне налаштування), що будуть винними у розмитості зображення. Все, що залишається - користуватись штативом або вдатись до маніпуляції із зображеннями у Photoshop. Але давайте не будемо кидатись в крайнощі і справді з'ясуємо, як ви можете поліпшити різкість зображення при зйомці.

 

Як зробити чітке фото

1. Зверніть увагу на те, як тримаєте камеру


Depositphotos_149200184_m-2015.jpg

Найчастіше, основною причиною розмитих зображень є тремтіння камери. Тому хорошим рішенням є  використання штативу, але бувають випадки, коли це просто недоречно. Використовуйте обидві руки, щоб стабілізувати вашу камеру і підіпріться об якусь поверхню, щоб стати людиною-штативом :)

 

2. Стежте за ISO


Depositphotos_173347408_m-2015.jpg


Старайтесь зберегти ISO низьким. Чим нижче ISO, тим менше шуму буде на вашому зображенні. Зйомка в денний час потребує стандартного 400 ISO, однак зауважте, що нижчий показник дасть результат з меншою зернистістю. Більше ISO дозволить вам використовувати коротшу витримку і захоплення рухомих об'єктів, але в результаті більше шуму. 

 

3. Налаштуйте витримку




Витримка це наступний параметр, який впливає на чіткість. Ви, мабуть, вже знаєте, що чим коротша витримка, тим менше на результат впливає рух камери. Є золоте правило налаштування витримки - використовуйте принаймні 1/фокусна відстань. Наприклад, об'єктив 100 мм потребує витримки 1/100 і коротшу.

 

4. Зменште діафрагму


Depositphotos_124170572_m-2015.jpg

Діафрагма дуже впливає на різкість зображення. Закрита діафрагма пом'якшить зображення, в той час як відкрита діафрагма зменшує глибину різкості. Тому важливо знати обмеження вашого об'єктива і знайти золоту середину.

 

5. Використовуйте стабілізацію зображення


Depositphotos_168755766_m-2015.jpg

Багато сучасних камер і об'єктивів мають функцію стабілізації зображення (IS), яка усуває струс камери. Майте на увазі, що це стосується лише руху камери і дозволяє використовувати довшу витримку, але це не пов'язано з рухом об'єкта.

 

6. Ручний чи авто фокус


Depositphotos_180655866_m-2015.jpg

Ви не можете завжди покладатись на автофокус. Жодне з налаштувань не дасть такої чіткості зображення як ручне фокусування. Це стосується умов слабкого освітлення. Ви можете використовувати ручне фокусування і зумування зображення, щоб побачити, наскільки чіткі деталі в камері.

 

7. Блокування дзеркала


Depositphotos_186849768_m-2015.jpg

Ви, можливо, цього не знали, але з кожним знімком, який ви робите, є невелика вібрація від дзеркала, що "перегортає" ваш DSLR. Хороша новина в тому, що ваші налаштування камери мають режим "блокування дзеркала".

 

8. Тримайте камеру в чистоті


Depositphotos_161646814_m-2015.jpg

Якщо ви вже спробували всі ці поради, але все ще не задоволені результатом, ваша різкість зображення може бути спричинена пилом або брудом на об'єктиві. Це може спотворювати кольори і світло, тому спробуйте очистити ваші лінзи за допомогою спеціальних засобів для об'єктивів.

 

Можливо час змінити об'єктив?

Якщо ви спробували все і не задоволені результатом, можливо, вам потрібний новий об'єктив. Об'єктив може бути відповідальним за різкість зображення (її відсутність), але це у випадку, якщо ви зробили все, що можливо.


І наостанок, кожна камера і об'єктив мають "свої" найкращі налаштування. З часом ви обов'язково знайдете найкращі налаштування для своєї техніки! :)


Автор: SANDRA IAKOVLEVA