+38 063 95 995 06
Статті

Неймовірні фото котиків: 21 порада, як це зробити

Zoran Milutinovic професійно фотографує домашніх улюбленців, він із Сербії. Як великий любитель котів, він спеціалізується на фотографуванні тваринок в їхньому природному середовищі, знімаючи всі їх вибрики, звички та вирази мордочок. Його світлини публікуються в журналах, віртуальних галереях, вітальних листівках, календарях, мобільних додатках, шпалерах, плакатах та обкладинках книг.

Цікавитеся, як робити вражаючі зображення котів? У цій навчальній статті Zoran Milutinovic дасть вам кілька експертних порад щодо зйомки дивовижної родини котячих!



Якщо ви хочете стати успішним фотографом, то завжди маєте набувати нових навичок, а також шукати нових ідей та натхнення. Це нормально наслідувати роботи інших фотографів, але все ж розвивайте свій власний стиль - результати обов'язково будуть! Просто робіть те, що ви любите і любіте те, що робите.



Пристрастю мого життя є кішки. Коли ви фотографуєте кішок, ставтеся до них як до друзів. Тоді ваші фотографії завжди будуть сповнені емоцій. Будьте терплячі та поважайте своїх героїв - ніколи не змушуйте кішку робити щось проти її волі.



Нижче наведені деякі поради з моїх котозйомок:

1. Весь час носіть камеру з собою. Це єдиний спосіб бути в потрібному місці в потрібний час. Так ви не пропустите несподіваних ситуацій, в які потрапляють кішки. Бо не знаєш, коли кішка робитиме щось красиве чи смішне.



2. Утримуйте їх увагу, граючи на їх допитливості. Кішки мають різні характери та риси; всі вони по різному реагують на однакові ситуації. Але є одна річ, яка їх об'єднує - їх природна цікавість. Використовуйте її - це один із способів змусити котів йти туди, де вам потрібно, та робити те, що вам потрібно.



Хрускіт пальців, шурхіт паперу чи сухого листя, або кидання камінчиків  - класні способи привернути їхню увагу. Киньте гальку в тому напрямку, куди ви хочете направити кішок, і їх цікавість зробить все інше. Кішки підуть перевірити, що там. А потім використайте паперовий шурхіт, щоб кішки повернулися до вас.



3. Будьте терплячі. Шанси, що кішки зроблять те, що ви хочете 50/50. Не хвилюйтеся, якщо вам не вдається зробити це з першої спроби. В цьому є своєрідна чарівність зйомки котиків. Ви маєте бути наполегливими і в кінцевому підсумку у вас вийдуть хороші фотографії. Пам'ятайте, що якщо котики не хочуть слухатися вас, не змушуйте їх. Просто почекайте, доки вони не будуть готові.



4. Завжди плануйте, що ви хочете сфотографувати. Але змиріться, якщо не все вдасться з першої спроби. Прийміть, що котики іноді не співпрацюватимуть; це їх природа.



5. Для зйомки руху налаштування камери мусять бути готові. При зніманні статичних поз рекомендується ручне регулювання.



6. Для фотографування бігу або стрибків кішки не соромтесь поставити пристрій в автоматичний режим. Незалежно від того, наскільки швидко ви змінюєте налаштування, кіт завжди на крок попереду вас - ви можете пропустити ідеальний кадр або момент.



7. Ідеальні налаштування для зйомки руху:

3D відстеження фокуса і режим стеження

Швидкість затвора 1/1000с або вище

Діафрагма F / 5.6


8. Особисто мені подобається знімати з 105мм F / 2.8 об'єктивом, він є одним з кращих для зйомки руху. Якщо кішка відчуває себе комфортно поряд з вами і дозволяє підійти ближче, 35 мм F / 1.8 та 50mm F / 1.8 стануть вам у пригоді.



9. Використовуйте природне світло, коли фотографуєте кішок, що лазять по деревах чи стрибають в траві. Ідеальне освітлення тоді, коли сонце знаходиться низько. Так ви будете мати тепле, м'яке світло, без тіней на мордочці кішки та її хутрі.



10. Використання спалаху часто відволікає тварин, а іноді й лякає. Якщо ви змушені використовувати спалах, зніміть його з камери чи направте вгору. Якщо у вас є софтбокс - використайте його. Так ви позбудетеся тіні й отримаєте дуже м'яке світло.



11. Якщо ви збираєтеся знімати котиків, які бігають та стрибають, то не годуйте їх. Хто ж хотів би стрибати й бігати на повний шлунок?


12. Тримайте котячі очі "на прицілі". Як правило, очі - це перше, на що ми звертаємо увагу на світлині. Тому виразні очі є важливими. Зосереджуйтесь на котячих очах щоразу, як бачите її через видошукач.



13. Правильно кадруйте сцени. Використовуйте оточення навколо вашого вихованця, щоб зробити хороший кадр. Це додасть глибини фотографії.



14. Гарно виглядають кішки, сфотографовані на квітковому тлі.



15. Рекомендую ловити контраст між хутром кота та фоном.



16. Знімайте з нижньої точки. Покажіть, як виглядає світ з кута зору кота. Зйомка з нижньої точки покаже котяку мисливцем, а вас здобиччю. Це буде класний знімок.



17. Коли люди бачать фото кішки, яка позіхає, вони думають, що фотографу дуже пощастило зробити такий кадр. З мого досвіду, коли котик прокидається від сну, то позіхає близько 34 разів. Тому це вдалий час для знімання позіхання.



Буде трохи жорстоко будити когось, але це, ймовірно, найкращий спосіб сфотографувати позіхаючу котяку - побачите всі зубки на безстрашній мордочці.




18. Якщо бажаєте зняти, як кішечка смішно спить, не шуміть. Кішки сплять в різних місцях і положеннях; це дивно для нас, але нормально до них. Тож якщо вони виглядають так, ніби ніщо не зможе розбудити їх, найменший шум може завадити. Отже, будьте тихими, не робіть різких рухів, не переривайте їхнє приватне життя. Коли котики прокидаються, є невеликий шанс, що вони повернуться в таке ж дивне чи смішне положення, яке нам сподобалося.



19. Тримайте дистанцію. Коли ви бачите кішку чи банду котів, які бавляться, не заважайте їм. Тихенько знайдіть собі найзручніше місце для знімання.



Часом вони влаштовують справжє шоу, коли ви зовсім того не чекаєте.



20. Експериментуйте зі зйомкою під різними, незвичними кутами. Робіть кожне фото не таким, як попереднє. Не повторюйтесь; завжди шукайте нові та цікаві кути. Будьте готові залазити в незвичні місця, валятися в траві, бруді, лазити по деревах, а також плутатись в павутині. Ви можете подряпатись чи вас кусатимуть комарі. Віддавайтесь на 100% для кожної фотографії, щоб отримати саме те, що ви хочете.



21. Щоб популяризувати ваші роботи, назвіть світлини якось цікаво. Особисто для мене хороша назва знімків є важливою. Фотографії стануть впізнаваними, популярними, викликатимуть приємні емоції у вашого глядача. Часто фотографи називають свої знімки просто "Коти". Цього недостатньо.


назва фото:

Хороша назва може додати фотографії шарму.



Ми сподіваємося, що ці поради були корисними та поліпшать ваші навички зйомки домашніх тваринок.



Джерело: iso.500px.com