+38 063 95 995 06
Статті

+2 "правила" композиції, які допоможуть покращити ваші фото


Whirling-Dervishc-800x563.jpg

Портретний фотограф James Allen Stewart хоче показати, як зламати старі правила композиції за допомогою... нових правил.


Правило 1: Баланс між темним і світлим


Дуже важливо зберігати баланс між темними та світлими частинами вашого зображення, навіть якщо це вимагає порушення традиційних композиційних правил, до прикладу, правила третин.


Темні ділянки, зазначає Стюарт, композиційно є "важчими" і привертають увагу; світлі ж є легшими та не так сильно привертають увагу. Використайте їх співвідношення так, щоб створити баланс і щоб привернути увагу глядача до головного об'єкта на фото. 


Ось, до прикладу, кадрування за правилом третин:


darklight1-800x653.jpg

Тоді як, тут збережено баланс між темним та світлим:


Знімок екрана 2018-08-10 о 13.38.06.png

Головною точкою цього фото є око моделі, але правило третин слабко скеровує фокус на око через темну ділянку між волоссям. Ширше кадрування і захоплення темних ділянок з протилежного боку створює баланс і не залишає сумніву, куди має спрямовуватись око глядача. 


Правило 2: “Читайте” фото зліва направо


Більшість мов пишуться зліва направо і Стюарт погоджується з тим, що зображення мають бути "написані" так само. Читайте історію своїх фото зліва направо і побачите, що в цьому є сенс. 


Чи фото інтригує? Чи має воно кульмінацію? Чи ви дістаєтесь до головної точки надто швидко?


Як приклад, роздивіться зображення в оригіналі:


direction1-800x516.jpg

Сцена (принаймні, для Стюарта) є хорошою, але кульмінація зображення (лице моделі) з'являється надто швидко. Просто "фліпнувши" фотографію, вона набуває іншого сенсу:


direction2-800x516.jpg

Як і з будь-яким правилом композиції, це не є чимось, чого обов'язково треба дотримуватись. Але нові правила можуть додати свіжого погляду і це зможе покращити ваші роботи.


Переклад з: https://petapixel.com